MEDLEMSBREV JANUARI 2023

2023-01-28

Bästa Mariarosens medlem!

Hoppas ni haft en fin jul och nyårshelg. Styrelsen i GCF Västmanland önskar er alla god fortsättning på det nya året 2023.

Förra året kunde vi återgå till mer normal verksamhet med möten och utflykter och vi hoppas att vi kan fortsätta med det under 2023. På grund av den oroliga omvärlden med krig i vårt närområde, osäkra ekonomiska tider mm är det kanske ännu viktigare att kunna träffas för att åtminstone för en stund kunna koppla av och tänka på annat.

Vi i styrelsen ha börjat med planeringen av årets aktiviteter och några under våren är redan klara.
___________________________________________________________________
Guidad visning av Västerås Slott.

Tid: Torsdagen 16 februari, kl 18:00 
Plats:
Västerås Slott, Västerås (vi träffas ute på borggården)
Kostnad: Gratis för medlemmar, inkl. fika efter visningen. Medföljande icke-medlem betalar fullt pris 150 kr.
Anmälan: Senast 11 februari

Följ med på vandring i Västerås Slott. Västerås Slott ligger i centrala Västerås, med utsikt över Vasaparken, Svartån och med nära avstånd till Mälaren. Denna vackra byggnad från 1200-talet är full av historia. Slottet har haft många olika utseenden och många av dem kan man se som ärr i fasaden. Här höll Gustav Vasa arvsriksdag för att säkra tronen till sin son Erik XIV, som i vuxen ålder satt fången här på slottet.

Årsmöte.

Tid:  Torsdagen 16 mars, kl 18:00 
Plats:
Café Mosaic, Smedjegatan 2, Västerås (gamla Centrumkyrkans lokal bredvid Choy´s Garden).
Förtäring: Kaffe/te och smörgås.
Anmälan: Senast 13 mars, så vi kan beställa fika till alla.

Till årsmötet kommer Magnus Agestav, ordförande för Funktionsrätt Västmanland. Mer information med kallelse kommer senare.

Guidad visning av Västerås Vårdmuseum.

Tid: Måndagen 17 aprikl, kl 18:00 
Plats:
Ingång 6, Västmanlands sjukhus. Entré från markplan på utsidan av Gamla lasarettets (Regionhuset) västra/vänstra flygel.
Kostnad: Gratis för medlemmar, inkl. fika efter visningen. Medföljande icke-medlem betalar fullt pris 60 kr.
Anmälan: Senast 12 april

På Vårdmuseet finns olika miljöer såsom sjukhussal, operationssal och tandläkarmottagning. Man har även exempel på hur psykisk sjukdom behandlades. I montrar finns instrument och utrustning från 1700 talet fram till 1900 talet, som var till hjälp vid diagnos, bot eller lindring av sjukdomar. Dessutom finns föremål från hela Västmanlands län, bl.a. mycket tidig röntgenutrustning 1904 från Sala.
Apoteksdelen har ett mindre rum med föremål, som användes förr när alla mediciner tillverkades på apoteken. Recepturen, väggprydnaden och disken kommer från apoteket Hjorten i Västerås och är tillverkade 1908 i samband med apotekets ombyggnad.
___________________________________________________________________

Styrelsen planerar också för någon aktivitet som avslutning innan sommaren. Kom gärna med tips.
GynCancerFörbubndet anordnar sin traditionella Kunskapsdag 22 april i Stockholm samband med Riksstämman 23 april. Alla medlemmar är välkomna dit. Mer information finns på förbundets hemsida https://gyncancerforbundet.se . Håll gärna utkik på deras hemsida om kommande aktiviteter, vilka är öppna för medlemmar i GCF Västmanland.

I samband med årsmötet är vi i behov av nya friska krafter till styrelsen. Är du, eller om du har förslag på person, intresserad av att vara med i styrelsen, så hör av dig!

Medlemsavgiften är oförändrad 150 kr/år. Vi är tacksamma om du betalar in den till vårt bankgironummer 5124-0034  eller med Swish till nr 123 633 54 26.
Tack för att du är med.

För ytterligare information, anmälan och samåkning kontakta:
Maija Parviainen  maijas.info@gmail.com (sms eller telefon 076-876 64 81)
Willy Hermansson  tallbacken1@telia.com (sms eller telefon 070-7181413).Västerås SlottBild1Lasarettet

Med vänliga hälsningar.

Styrelsen