Tidigare aktiviteter

FIKATRÄFF 24 MARS 2024

Tio medlemmar träffades på Café Global Living i Västerås söndagen 24 mars för den andra fikaträffen.

Vi valde mellan olika smårätter , bakad potatis med skagenröra, lasagne eller bara en fika. Föreningen bjöd på förtäringen.
Det blev återigen en trevlig avkopplande stund på söndagseftermiddagen med många samtal. I samband med fikat kunde vi också titta på den konstutställning som visades på caféet.
Väl mött på nästa fikaträff söndagen 21 april.

Fika 24 mars 1

Fika 24 mars 2

Fika 24 mars 3

Fika 24 mars 4

____________________________________________________________________________________
FIKATRÄFF 25 FEBRUARI 2024
Nio medlemmar träffades på mysiga Café Global Living i Västerås söndagen 25 februari.
Vi valde mellan olika smårätter , bakad potatis med skagenröra, pasta eller bara en fika. Föreningen bjöd på förtäringen.
Det blev en trevlig avkopplande stund på söndagseftermiddagen med många samtal.
Nästa fikaträff blir söndagen 24 mars.
Fikaträffen

___________________________________________________________________________

RESA TILL WADKÖPING JULMARKNAD 3 DEC 2023
Den 3/12 bar det av för Gyncancerföreningen Västmanland med buss till Wadköpings julmarknad i Örebro. På väg mot första målet, Naturens Hus, kom solen fram och värmde oss i vinterkylan.
På naturens Hus fick vi en god hemgjord smörgås och kaffe med lite intressant historia hur man byggt upp detta, med nu fina omgivningar och stigar att vandra på vid vattnet.
Efter fikastunden var det dags att resa vidare till Wadköpings Julmarknad i solskenet.
Där fanns mycket att se i mysig äldre omgivning. Smakprover, återbruk, hantverk, smide och mycket mer för stora och små. Tror nog alla fick med sig hem nåt fint och gott.
Efter julmarknaden for vi vidare till fina Örebro slott i solnedgången. Här åt vi middag på Lilla Annas. Här möttes vi också upp av medlemmar från gyncancerföreningen i Örebro. Så trevligt att träffa er Elenor, Ewa och Kerstin!
Nöjda åkte vi hemåt med vår trygga och trevliga chaufför Bo Altun från Västanhede Travel & Event.

Tack alla för en underbar resa!

Buss IMG_9137 (002) IMG_9147 (002) Lill-Annas lunch Marknadsstånd Smed

________________________________________________________________________________________

JULBORD PÅ GAGGERSKA, VALLBY, VÄSTERÅS 26 NOV 2023

Söndagen den 26 november var 17 personer och åt vårt traditionsenliga julbord. Denna gång på Gaggerska Gården på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Några medlemmar från Bröstcancerföreningen Västmanland deltog också. Alla fick en försmak av julen och tog för sig av all god julmat och kunde njuta av trevlig samvaro en stund. Trevligt var också att det hade kommit litet snö för ge litet extra stämning.

Vallby 26 nov

_____________________________________________________________________________________
MEDLEMSMÖTE MED FÖREDRAD AV LARS HENNING. MALMABERGS MÖTESPLATS 18 OKT 2023

På medlemsmötet 18 oktober på Malmabergs Mötesplats hade vi besök av Lars Henning, som är gyn-onkolog på Kvinnokliken på Västmanlands sjukhus i Västerås. Han gjorde en presentation av gyncancervården i Västmanland och vilka som jobbar där och vilka typer av behandlingar som utförs i Västerås och även om samarbete md Universitetssjukhuset i Linköping. Statistiken visar att livmoderkroppscancer är den sjätte vanligaste cancerformen bland kvinnor, ca 4% av alla cancerfall.
Lars visade statistik för de olika cancerformerna äggstockscancer, livmoderhalscancer och livmoderkroppscancer och man ser en tydlig förbättring i överlevnad idag jämfört med 1970.
Nya typer av behandlingar utvecklas, som t.ex. immunterapi och PARP-hämmare, som är en typ av målinriktad behandling som tar död på cancerceller.
Ett viktigt led i att utrota livmoderhalscancer är HPV-vaccination. I ett utrotningsprojekt erbjuds alla kvinnor födda 1994-1999 gratis vaccination, vilket omfattar 9000 kvinnor i Västmanland. Alla flickor i åk 5 erbjuds idag vaccination. Även pojkar erbjuds idag vaccination och genom vaccination av bägge könen så förutser man att i framtiden kommer livmoderhalscancer vara utrotad i Sverige.
Lars avslutade med att visa de ”10 frågor inför ditt läkarbesök” som vi har på vår hemsida och han tyckte det var ett bra sätt att förbereda sitt besök hos cancerläkaren.
Vi fick också några boktips:
“Malignant: How bad policy and bad evidence harm people with cancer”, Vinayak Prasad
“Lidandets konung: historien om cancer”, Siddhartha Mukherjee
”Overdiagnosed: Making people sick in the pursuit of health”, Gilbert Welch, Lisa Schwartz

Vi tackade Lars med en blomma för hans intressanta föredrag och under fikat efteråt hade vi tillfälle att ställa frågor och ventilera synpunkter.

 

Gyncancerteamet i Västmanland

_______________________________________________________________________________________
MEDLEMSTRÄFF MED LUNCH PÅ VALLBY 27 AUG 2023
Vi var 21 medlemmar som träffades på Gaggerska Gården på Vallby Friluftsmuseum i Västerås söndagen 27 augusti för att umgås och äta en enkel lunch tillsammans.
Efter allt regnande senaste tiden var det skönt att söndagen bjöd på fint väder med efterlängtat solsken. Det blev en lång lunch med mycket samtal om allt möjligt.
Efteråt kunde vi ta en promenad på friluftsmuseet och just den dagen hade Gröna Västerås utställningar och trädgårdsmarknad där den som ville kunde handla.
En trevlig eftermiddag.

__________________________________________________________________________________

UTFLYKT TILL BJÖRNÖ 11 JUNI 2023

Vi var 18 medlemmar som samlades vid grillkåtan på Björnögården, Björnö, utanför Västerås den soliga och varma söndagen 11 juni.

Först började vi med en tipspromenad i området runt grillkåtan med frågor av varierande svårighetsgrad. Efter att alla hade svarat på alla frågor samlades vi inne i grillkåtan för att bli serverade en stor hamburgare som grillades på den stora grillen i mitten av kåtan. Vi fyllde tallrikarna med hamburgerbröd och alla tillbehör. Det smakade verkligen gott ute i det fria.
Efter hamburgarna fick vi kaffe med en liten kaka.
Vi avslutade med en prisutdelning till de som svarat bäst på frågorna. De tre bästa belönades med presentkort på Erikslunds shoppingcenter. Bäst på första plats med 9 rätt var Inger, på andra plats kom Raila med 8 rätt och bäst svar på utslagsfrågan och på tredje plats Anita, också med 8 rätt. Lars fick ett tröstpris med en gyncancer-pin eftersom ha också hade 8 rätt, men något sämre på utslagsfrågan.

Vi avslutade sedan och önskade alla en fortsatt fin sommar.

A_Översikt

Bild1

Bild2

Bild3

Bild4

Bild5

Bild6

Bild7

________________________________________________________________________________

BESÖK PÅ VÄSTERÅS VÅRDMUSEUM 17 APRI 2023

Vi var 15 personer som måndagen den 17 april gjorde ett studiebesök hos Västerås Vårdmuseum som ligger i den gamla lasarettsbyggnaden. Museets värdar tog emot oss och gav oss en mycket intressant och lärorik beskrivning av hur man bedrev apotek och sjukvård förr i tiden.
Vårdmuseet, som invigdes 2016, drivs av den ideella föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia (MSW).
Vi fick veta att det första apoteket i Västmanland startade 1661. 1795 fanns två apotek: ett på Bondtorget (Bävern) och ett på Stora gatan (Hjorten), som finns än idag. Alla tabletter tillverkades för hand på apoteken. Bl.a. gjordes opiumtabletter som hjälpte mot halsont. Ända fram till 1955 kunde man köpa opium receptfritt på apotek. Vi fick se exempel på den utrustning man använde för beredning av olika sorts mediciner.
Västerås första lasarett startade på Munkgatan 1776. Det var inte mycket till sjukvård i början. Alla patienter låg tillsammans i ett litet rum, ibland fick man dela på säng. Vi fick se många exempel på vilken utrustning man använde i sjukvården, t.ex. operationsutrustning, en röntgenapparat från 1904 (måste varit bland de första som tillverkades), barnsjukvård med tidiga kuvöser, hur en sjukhussal var inredd, en operationssal, hur sjuksköterskorna var klädda, mm mm. Där fanns också den utrustning, bl.a. väskan, som den legendariska barnmorskan Pila-Brita i Västerås använde.
Vi fick också lära oss att det första vaccinet var mot smittkoppor. Detta vaccin togs fram när man märkte att mjölkerskorna förr i tiden aldrig drabbades av smittkoppor eftersom de fick kokoppor som gav immunitet.
Carl Bruzelius var den förste riktige läkaren i Västerås och startade sin verksamhet 1786.
Ja, det var en lärorik kväll med mycket information.
Stort tack till Margarete Bylander och hennes kollegor för en mycket intressant visning. Det var imponerande att se hur fint man ordnat det lilla museet.

Visningen avslutades med en trevlig fikastund.
Skärmklipp1

Skärmklipp2JPG

Skärmklipp3

Skärmklipp4

Skärmklipp5

Skärmklipp6

Skärmklipp7

Skärmklipp8

Skärmklipp9

Skärmklipp10

Skärmklipp11

Skärmklipp12

Skärmklipp13

Skärmklipp14

Skärmklipp15

__________________________________________________________________________________

GUIDNING VÄSTERÅS SLOTT 16 FEBRUARI 2023

Vi var 11 personer som samlades inne på borggården på Västerås Slott på kvällen den 16 februari.
Vår guide Albert Abirached hälsade oss välkommen och började med att berätta om slottets historia. Den första delen uppfördes på 1100-talet som ett skydd vid Svartåns mynning ut i Mälaren för utskeppningarna från Bergslagen. Slottet byggdes ut i flera omgångar från att ha varit ett fäste för kungens fogde till att bli ett kungligt residens för Gustav Vasa, som erövrade det från danskarna efter ett års belägring 1522. Gustav Vasa höll riksdag på slottet, bl.a. 1527 års riksdag då man beslutade om protestantismens införande och 1544 då Sverige gjordes till ett arvkungadöme. Erik XIV som avsattes fördes hit 1573 och satt ett år fången på slottet.
I mitten av 1700-talet brann slottet och all inredning förstördes. Slottet reparerades och fick under 1750-talet sin nuvarande utformning.
Idag är en del av slottet bostad för Västmanlands landshövding och vi stötte på vår nya landshövding Johan Sterte när vi började visningen.
Vi fick sedan se delar av slottet, bl.a. fängelsehålan där fångar satt inspärrade, en visning med modeller av hur slottet sett ut under olika tidsepoker och till sist den stora rikssalen.
Efter visningen bjöds vi på en trevlig fika inne i slottets lokaler.

Slottet

Utanför fängelsehålan

Modeller

Fika

Rikssalen

________________________________________________________________________________

JULBORD PÅ DJÄKNEBERGETS RESTAURANG 4 DEC 2022

Söndagen den 4 december samlades 17 medlemmar på Djäknebergets Restaurang i Västerås för att som traditionsenlig avslutning på året äta julbord. Lagom till julbordet hade det kommit litet snö så vi fick julstämning där vi från restaurangen kunde sitta och njuta av utsikten över hela Västerås med domkyrkan och Mälaren. Med mycket god mat av alla de slag som hör ett julbord till blev det en trevlig stämning i värmen inne på restaurangen medan vintermörkret föll utanför. Efter att ha avslutat med ett digert efterrätts- och gottebord önskade vi varandra en God Jul.

Bild 1

Bild2

 

Bild3

_________________________________________________________________________________________

BOWLING PÅ BELLEVUE 15 SEPTEMBER

Vi var åtta av Mariarosens medlemmar som träffades på Bellevuestadion i Västerås på eftermiddagen den 15 september för en timmes bowling. Vi delade upp oss på tre banor. Med växlande framgång lyckades vi slå ner käglorna och det blev några strikes men vi hamnade också ibland i rännan utanför banan. Alla var nybörjare men vi kämpade på med varierande teknik. Efter spelandet avslutade vi med en fika och trevlig samvaro i kafeterian.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

MUSIKKVÄLL PÅ GÄDDEHOLMS CAFÈ 12 AUGUSTI

Vi var 15 medlemmar som samlades vid Gäddeholms Café den soliga och varma fredagskvällen den 12 augusti. Det har nu nästan blivit en tradition att Mariarosens medlemmar gör en utflykt till Gäddeholms Café utanför Västerås och deras musikkvällar en gång varje sommar.

Som vanligt samlades vi i förväg innan föreställningen för att äta den goda Grevens Räksmörgås med massor av färska räkor och med kaffe/te. När smörgåsen var uppäten började Knektarna, som var dagens orkester, sin föreställning. Knektarna är ett 5-mannaband från Västerås och de spelade en blandning av gamla svenska och utländska schlagers och kända låtar. Repertoaren bestod till största delen av gamla kända 60-talslåtar.

Efter två timmars underhållning återvände vi hem i sommarkvällen.

 

Bild 1 Bild 2

______________________________________________________________________________________________________________

 

UTFLYKT TILL GÅRDSJÖ ÄLGPARK, 14 MAJ 2022

Lördagen den 14 maj var vi 19 personer som åkte på en utflykt till Gårdsjö Älgpark
( https://gardsjoalgpark.se  ) strax norr om Morgongåva. Vi startade på morgonen från Västerås där Wallers buss hämtade oss och framme vid Gårdsjö Älgpark började vi med en fika i deras café. Innan det var dags för älgsafarin kunde vi titta runt i deras butik med en massa älgrelaterade saker och studera uppstoppade djur, älghuvuden och en massa älghorn. Det fanns även ett älghuvud av den sällsynta vita älgen.
Sedan var det dags för älgsafarin ut i deras älghagar. Vi fick sitta på traktorvagnar som drogs ut i hagarna. Vi från Mariarosen fick en egen vagn. Innan vi åkte iväg fick vi en kort entusiastisk introduktion av parkens ägare Leif Lindh och han gav oss några regler att hålla oss till: inte kliva ned från vagnen, inte röka och absolut inte klappa älgarna i baken (då slår de bakut, vilket kan vara livsfarligt).
Efter introduktionen var det dags att åka iväg ut i hagen där vi stannade till och älgarna lockades fram genom att Leif matade dem med pellets. Leif och hans fru Ilona matade älgarna och lockade fram dem så att alla fick se dem på nära håll och också klappa älgarna. Här i den första hagen var det älgtjurarna som var samlade och hornen hade börjat växa ut, men vara ganska små så tidigt på året och täckta av hud.
Under tiden berättade Leif inspirerande om hur älgparken startade och hur älgarna lever och fungerar. Han berättade att han nästan bokstavligen lever med älgarna dygnet runt. Han har namn på alla älgarna och de kommer fram när han lockar på dem. Älgarna heter Göra, Hedvig, Holger, Ida, Jullan, Linus, Ludvig, Linnea, Olivia och Nisse.
Tiden gick väldigt fort och efter en dryg timme var det dags att åka tillbaka, men först lyckades vi få en glimt av årets två nya kalvar som var bara fem dagar gamla.
Leif visade till sist hur älgen Olivia, som är förtjust i bröd, åt brödskivor som han höll upp med munnen, så han fick några älgpussar.
Efter besöket åkte vi till Heby Värdshus för en lunch med rödspätta och pannbiff på menyn, vilket smakade gott efter utflykten ute i det fria.
Bussen tog oss sedan hem till Västerås igen efter en intressant och rolig dag med många intryck. Vi hade en riktig tur med vädret, soligt och fint under besöket och under resan hem kom regnet.
Stort tack till Maija som ordnade resan åt oss och tack till Wallers Buss för en fin resa. Och inte minst tack till Leif och Ilona Lindh för ett mycket trevligt besök.

AA Buss1


AB Välkommen skylt AC Älg vid entren AD Vit älg AE Fika1 AF Fika2 AG Samling AGG Älghorn AH Regler AI Traktorvagn AJ Marirosenvagnen1 AK Mariarosenvagnen2 AL Samling1 AM Samling2 AN Matning1 AO Matning2 AP Matnking med bröd AQ Matning med bröd2 AR Älgkalvar1 AS Älgkalvar2

_____________________________________________________________________________________________

BOULE, 27 APRIL 2022

Den 27 april var vi 5 medlemmar som samlades hos Västerås Bouleklubb för att prova på att spela boule, en sport som kan utövas av alla, gammal som ung.
Eftersom ingen av oss hade spelat förut fick vi först en introduktion av Klas Niva från bouleklubben om hur man spelar och de enkla regler som gäller, se affischen med ”Boule på 1 minut”.
Västerås Bouleklubb håller till i nya fräscha lokaler i Kungsledens Sportcenter på Finnslätten i Västerås.
Efter introduktionen delade vi upp oss i två lag som tävlade mot varandra. Två rundor spelades där vi varvade bra kast med de mindre bra kasten och kvällen slutade rättvist med att lagen vann var sin runda.
I pausen tog vi en välförtjänt fika med wienerbröd.
Stort tack till Västerås Bouleklubb och Klas Niva föratt  vi fick spela en stund.
Kanske kan vi göra om det vid ett senare tillfälle och då hoppas på att fler medlemmar kan delta.
På sommaren spelar klubben på en bana utomhus vid Lövudden.

 

Kungsleden Sportcenter

Boule på 1 minut

Boulespel på gång

_____________________________________________________________________________________________

FIKATRÄFF MED MUSIKUNDERHÖLLNING, CAFÉ MOSAIC, 6 APRIL 2022

Fikaträffen blev tyvärr inställd på grund av att artisten blev sjuk

_____________________________________________________________________________________________

ÅRSAVSLUTNING MED JULBORD, 4 DECEMBER 2021

Den 4 december var vi 23 medlemmar som träffades för att avnjuta årets traditionsenliga julbord på Västerås Officersmäss. När vi anlände till restaurangen möttes vi av julmusik ute på gården och välkomnades med ett glas glögg innan vi satte oss till bords i ett eget rum på Öfvervåningen.
Efter att ha inrättat oss där uppe bredvid den sprakande brasan och beställt våra drycker kunde vi hugga in på julbordet med alla dess läckerheter; massor av inlagd sill i olika varianter, julskinka, fårfiol, vildsvin, alla möjliga smårätter och naturligtvis Jansson, revbensspjäll, köttbullar, mm. Allt avrundades med att vi försåg oss från ett dignande godisbord.
Stämningen var god och många glada skratt hördes. Det märktes att alla hade längtat efter att komma ut och umgås igen.
Efter ett par timmar var alla proppmätta och nöjda och vi avslutade med att önska varandra en God Jul och Gott Nytt År, och med förhoppning om att ses på nästa års aktiviteter.

Bild1

Bild2

Bild4

Bild3

Bild6

Bild5

Bild7

Bild8

Bild9

_______________________________________________________________________________________________

BESÖK PÅ VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM, 10 NOV 2021

Vi var 10 medlemmar som besökte Västmanlands läns museum 10 november får att titta på utställningen FIRA DEMOKRATIN! – FOLKRÖRELSER, RÖSTRÄTT OCH KAMP.  Utställningen är framtagen av Sveriges Riksdag för att fira 100-årsminnet av allmän rösträtt i Sverige.
Lena Engström Englin från länsmuseet visade oss utställningen och berättade på ett intressant sätt historien om hur demokratin växte fram i Sverige från regeringsformen 1809 fram till våra dagar. En viktig del var framväxten av folkrörelserna, t.ex. nykterhets- och frikyrkorörelserna.  Hon gav också exempel på flera västmanländska kvinnor som hade en framträdande roll i kampen för kvinnlig rösträtt, bl.a. Lydia Wahlström, från Lundby utanför Västerås, som under en period var ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Agda Östlund från Köping var bland de fem första kvinnliga riksdagsledamöterna som valdes in 1921 och blev den första kvinnan som höll tal i riksdagen. Man hade kontakter med suffragetterna i England. I utställningen visas en sjal/banderoll från dem.
Men det skulle dröja ända till 1989 innan vi i Sverige fick en verklig allmän rösträtt för alla, då begreppet omyndighetsförklaring togs bort. Tidigare hade de som omyndighetsförklarats inte haft rösträtt.
Mer information om utställningen finns på https://www.vastmanlandslansmuseum.se/fira-demokratin

Besöket avslutades med en fika i Karlsgatan Kafé.

Visning1

Kläder

Suffragetternas sjal

__________________________________________________________________________________________

BESÖK PÅ STENHUSET, SURAHAMMAR, 21 OKT 2021

Vi var 11 medlemmar som 21 oktober besökte Stenhuset i Surahammar. Raila Kolmodin, ordförande i Surahammars Konst- och Hantverksgille (och även medlem i GCF Västmanland) mötte oss och inledde med att berätta om föreningen och om Stenhuset. Stenhuset byggdes 1847 och var bostad för Surahammars bruks smeder och användes fram till 1962. Surahammars Konst- och hantverksgille startades 1984 och har idag ca 50 medlemmar och de driver sedan dess verksamheten i Stenhuset med konsthall, hantverksbutik och café. I huset finns även en utställning som visar hur en smedfamilj bodde på den gamla tiden.
Ragnhild Krupicka, vice ordf. och utställningsansvarig, berättade sedan om den pågående utställningen med fascinerande konst av Vivianne Elveström Rosqvist som visar färgglada och fantasifulla konstverk i akvarell, målning på glas, glasfigurer, emalj och keramik.
Besöket avslutades i caféet där vi bjöds på fika med väldigt goda hembakta bullar och kaffebröd. Under fikat i caféet kunde vi även titta på Tobias Franzéns hantverk gjorda av återvunnet trä och gamla skateboards.
Vi tittade också in i hantverksbutiken där hantverksgillets medlemmar säjer sina alster. Några av oss passade på att köpa en del av de fina hantverken.

Ett stort tack till Raila som ordnade besöket och Ragnhild som berättade om utställningen.

För mer information om Stenhuset och Surahammars Konst- och hantverksgille se:
www.stenhusetgille.se

På Stenhusets Facebook-sida finns också en film från vernissagen 2/10 med Vivianne Elveström Rosqvist, där hon berättar om utställningen:
https://www.facebook.com/stenhusetgille/videos/265832498738568

StenhusetStenhuset 1

Stenhuset 2

_________________________________________________________________________________________

MUSIKKVÄLL GÄDDEHOLMS CAFÈ 26 AUG 2021

Torsdagen 26 augusti träffades 17 av GCF Västmanlands (Mariarosens) medlemmar vid Gäddeholms Café i Västerås för att först njuta av en Grevens räksmörgås med kaffe/te. Sedan bjöds vi på en lättsam musikalisk underhållning med Trio Kontrast som spelade och sjöng en blandning av låtar av Beatles, Leonard Cohen, finsk tango och visor av ryska skalden Vladimir Vysotskij. Västeråsgruppen Trio Kontrast består av Kimmo Hulkkonen sång och gitarr, Per-Olof Hiller sång och gitarr och Hans Hedenström sång och flöjt.
Det var första gången på 1,5 år som vi kunde träffas igen på detta sätt pga av covid-19 pandemin och det märktes att alla hade längtat efter att komma ut och ses.
På grund av det regniga vädret hölls musikkvällen uppe på caféets mysiga torkvind i stället för utomhus.
Alla njöt av en stunds trevlig underhållning och god smörgås innan vi återvände hem i kvällsmörkret.

Trio Kontrast

Trio Kontrast

_______________________________________________________________________________________

Extra årsmöte 15/1

Den 15 januari kl 18.00 på Åkarnas hus. Mer info kommer snart.

Läs mer...GCF Mariarosen föredrag på Stadsbiblioteket

Den 18 november stod Mariarosen värd för föredrag på Stadsbiblioteket i Västerås under temat ”Stöd förkvinnor med gynekologisk cancer”. Ca 20 åhörare fick lyssna på två gripande berättelser av erfarenheterna från att ha drabbats av en cancerdiagnostik. Först ut att berätta om sina erfarenheter var Belinda Haraldsson, ordförande i Gynsam (Guncancerföreningarnas samarbetsorganisation) och sedan fick […]

Läs mer...Julavslutning på Vallby med julbord.

Lördagen den 7:e december önskar vi er välkomna på årets julbord,  i år är vi på Vallby friluftsmuseums restaurang  ”Systrarna på Gaggeska gården”.   Plats: Systrarna på Gaggeska gården Datum: lördag 7 december 2019 Klockan: 14.00 Medlem betalar 150 kr, medföljande icke medlem betalar 450 kr.  Drycker betalas av var och en på plats. Avgiften sätts […]

Läs mer...Föreläsning Västerås stadsbibliotek

Måndag den 18:e November bjuder vi in er medlemmar på 2 intressanta föreläsningar. Föreläsaren Belinda Haraldsson, ordförande i Gynsam (Gyncancerföreningarnas Nationella Samarbetsorganisation) kommer att berätta mera om Gynsam och vad jobbar för. Gynsam vill se en optimal sjukvård för alla kvinnor med gynekologisk cancer och ser som sin uppgift att föra ut kunskap och vara ett […]

Läs mer...20/10 dagsutflykt med Bröstcancerförbundet.

Kära medlemmar! Nu för en gångs skull har vi möjlighet att samarbeta med en annan förening. Vi är medlemmar i Bröstcancerförbundet Västmanland som anordnar en bussresa till Strängnäs den 20 oktober. Gcf Mariarosens medlemmar har möjlighet att delta i resan.   Pris: 400 kr/medlem, icke medlem 600 kr (ordinarie pris 765 kr) Om du vill […]

Läs mer...Lenas Lopp för Livet 5/9

Lena Wäppling från Västerås drabbades av äggstockscancer hösten 2017. För att hjälpa till med bidrag till forskningen inom gynekologi har hon i år startat en stiftelse (Lena Wäpplings Stiftelse) för att samla in pengar. Se bifogade artikel som var införd i VLT 20190721. Som ett led i insamlingen anordnas ett lopp, ”Lenas Lopp för Livet”, […]

Läs mer...MUSIKKVÄLL PÅ GÄDDEHOLMS CAFÉ

Den 15 augusti samlades 21 medlemmar från GCF Mariarosen i den fina augustikvällen på Gäddeholms Café utanför Västerås för att först avnjuta en Grevens räksmörgås. Sedan fick vi lyssna på ”4x Revykupletter” med Irene och Hanna Sannemark, Harriet Pettersson och Elin Olofsson med glimtar från bl.a. Västeråsrevyn 2018. Det var en trivsam och rolig blandning […]

Läs mer...Mariarosens 15-års jubileumfest.

Lördagen den 25 maj firade Gcf Mariarosen 15 år med en jubileumsmiddag på Västerås Officersmäss (Hässlö Värdshus). Vi var 21 glada medlemmar som bjöds på välkomstbubbel ute det fina vädret med färska jordgubbar vid ankomsten. Därefter bjöds vi på en tre-rätters middag med Toast Skagen, biffstek med lök/alternativt lax med dillslungad potatis och Majorskans äppelkaka […]

Läs mer...Musikkväll 15/8

Plats: Gäddeholms Café Datum: Torsdag 15 augusti. Tid: Vi samlas vid caféet kl. 18.00 (musikföreställningen börjar kl. 19.00) Föreningen bjuder på en Grevens räksmörgås och kaffe/te. Sedan lyssnar vi på 3xSangemark. Revyrävarna Irene och Olle Sangemark uppträder tillsammans med dottern Hanna Sangemark i en kväll som doftar revykupletter. Medföljande icke-medlem betalar själv. Meddela senast 11 […]

Läs mer...Fikaträff

Lördagen 27 april träffades 10 medlemmar/stödmedlemmar i Gcf Mariarosen på ”Kalle på Spången” i Västerås för en gemensam fika/lunch. Det blev en trevlig stund med lasagne, bakad potatis, äppelkaka med vaniljsås och kaffe. Efter träffen gick några av oss vidare för att titta på Kenth Möllers färgstarka konstutställning på Västerås Konsthall på Slottsgatan.

Läs mer...NYCK träff 25/9

Onsdag 25/9  är det dags för en  NYCK träff. Vi träffas kl.17 utanför Åhlens entren. Hoppas vi ses!

Läs mer...Gynsams medlemsresa till Åland.

Datum: onsdagen 8 maj – torsdagen 9 maj Svenska Gynsams medlemsresa med Viking Line Cinderella till Åland. För information om resan se Gynsamposten nr 1, mars 2019. Anmälan: senast 8 april till gcffjärilen@gmai.com. För information kontakta Maja Hemström 070-3255006. Kostnad: Gratis. Gynsam står för båtresa, hytt, buffé och frukost. Resenär betalar ev. anslutningsresa till båten i […]

Läs mer...Musikkväll

Plats: Gäddeholms Café Datum: Planerat till augusti. Meddelas senare Tid: 18.00-21-00 Kostnad: Gratis för medlemmar, föreningen bjuder kaffe +en Grevens räksmörgås. Medföljande icke-medlem betalar själv. För ytterligare information, anmälan och samåkning kontakta: Maija Parviainen (sms eller telefon 076-8766481 eller maija.parviainen@bredband.net) eller Willy Hermansson (070-7181413 eller tallbacken1@telia.com).

Läs mer...GCF Mariarosen firar 15år.

Välkommen på jubileumsfest och våravslutning för att fira Mariarosens 15-årsjubileum. Vi kommer att bjudas på jordgubbar & bubbel vid ankomsten. Sen blir det en 3-rätters middag med toast Skagen till förrätt, varmrätt blir antingen biffstek eller ugnsbakad lax med fetaost samt dillslungad potatis, till efterätt Majorskans äppelkaka med vaniljsås. Underhållning: Björn & Agneta sjunger svenska […]

Läs mer...Medlemsmöte, träff med fika.

Plats: Kalle på Spången, Kungsgatan 2 Västerås Datum: lördag den 27 april. Tid: kl. 13.00 Anmälan: Senast 24 april till Maija Parviainen eller Willy Hermansson. Kostnad: Mariarosen bjuder på fika.   För ytterligare information, anmälan och samåkning kontakta: Maija Parviainen (sms eller telefon 076-8766481 eller maija.parviainen@bredband.net) eller Willy Hermansson (070-7181413 eller tallbacken1@telia.com).

Läs mer...GCF Mariarosen lever vidare.

Kära medlemmar, vi kan med glädje berätta att GCF Mariarsosen inte kommer att behöva läggas ner. Vi har lyckats få ihop en fulltalig styrelse och jobbar just nu med att ordna föreningens stundande 15-års jubileumsfest. Mer information om den kommer ni att få i det medlemsutskick som kommer att skickas ut inom en väldigt snar […]

Läs mer...Julavsluttning på Västerås Slott 1/12

Lördagen 1/12 var vi närmare 30 medlemmar som deltog på årets Julbord som vi intog på Västerås slott. På slottsgården bjöds vi på glögg innan vi tog plats i rikssalen där ett dignande julbord stod uppdukat. När vi alla var mätta och belåtna hade vi ett litet julklappslotteri för de medlemmar som valt att ta […]

Läs mer...Extra årsmöte 8/1-19

Datum: 8 januari 2019 Tid: 18.00 – ? Plats: Åkarnas Hus, Västerås Härmed kallas till extra årsmöte tisdagen den 8 januari 2109 enligt bifogad dagordning. Sista anmälningsdag är 23 december 2018.   För ytterligare information, anmälan och samåkning kontakta: Maija Parviainen (0768-766481 eller maija.parviainen@bredband.net ) eller Anita Erikson (0708-337736 eller 47aner@gmail.com)

Läs mer...Julavslutning 1/12

Julavslutning Datum: lördag 1 december Tid: 18.00 – ? Anmälan: senast 15 november. Avgiften sätts in på Mariarosens bankgiro 5124-0034 eller Swisch 123 633 54 26 . I år äter vi julbord på Västerås slott, som lovar ett stort härligt julbord. Medlem betalar 100 kr, medföljande icke medlem betalar 450 kr. Drycker betalas av var […]

Läs mer...3/11 Lennie Norman

Lennie Norman på Västerås teater Datum: lördag 3 november kl 18.00 Tid: 18.00 – 20.00 Stand Up -komikern Lennie Norman gästspelar på Västerås Teater med sin föreställning Gubbvarning, baserad på hans egna böcker. Vi har 25 biljetter, medlem betalar 200 kr, medföljande icke medlem betalar 425 kr. Anmälan senast 27 oktober. Först till kvarn gäller! […]

Läs mer...20/10 Keramik kurs

Lördagen den 20/10 ska vi i Mariarosen tillbringa en heldag hemma hos Marie Hektor där vi får skapa i lera. Det kommer att bjudas på kaffe under dagen, men lunchlåda tar man med sig själv, micro finns. Det finns just nu 2 lediga platser kvar, så hör av dig snarast om du vill följa med! […]

Läs mer...Höstprogrammet

Kära medlemmar!  När våren väl kom fick vi en maj med fantastisk blomning och de som deltog i våravslutningen hade säkert en vacker resa genom skärgården. Styrelsen har börjat planera höstens program och nedan hittar du det som är klart redan nu.  Gäddeholms café  Datum: Torsdag 9 augusti   Tid: Vi samlas vid caféet kl 18.00. Mariarosen bjuder på Grevens räksmörgås och kaffe, sen lyssnar vi på Trio Contrast, […]

Läs mer...Våravslutningen 25/5

Årets våravslutning  blev en dagskryssning till Åland. Vi blev 19 medlemmar som startade resan med Björks buss  från Västerås till Stockholm. Där klev vi ombord på båten M/S Eckerö och for till Åland för ett stopp på en timme. Väl ombord åt vi av en buffe, även kallad skärgårdsbord  som vi  bokat i förväg. Det bjöds på  massor av olika svenska […]

Läs mer...GDPR lagen

Bäste medlem Med anledning av den nya dataskyddsförordningen (GDPR) vill vi informera dig att vi i GCF Mariarosen i Västerås med omnejd värnar om den personliga integriteten. Vi samlar bara in de personuppgifter vi behöver för att kunna arrangera aktiviteter och möten samt för utskick av Gynsamposten. Vi håller vårat medlemsregister uppdaterat. Om du byter […]

Läs mer...Vårens aktiviteter

Kära medlemmar! Våren 2018 låter vänta på sig, men vi hoppas den kommer snart. Mariarosens årsmöte är avklarat och det beslutades att föreningen skall leva vidare. Vi hoppas att ni medlemmar vill delta i de aktiviteter som bjuds och uppskattar om ni kommer med egna förslag. April är, som ni vet, gyncancermånaden och Mariarosen har […]

Läs mer...Föreläsning med Britta Hedefalk

Tisdagen den 20 februari bjöd gyncancerföreningen Mariarosen in sina medlemmar till att lyssna på föredraget ”Att leva med cancer som patient och närstående” av Britta Hedefalk. Britta är utbildad cancersköterska, har arbetat på Cancerfonden med information och stöd, samt byggt upp Cancerfondens podd. Vi fick under kvällen lära oss att möta alla våra känslor och […]

Läs mer...Årsmötet 20/3

Bästa medlem! Vi skickar detta för att påminna dig om Mariarosens årsmöte 20 mars kl 18.00, Vi behöver din anmälan senast 13 mars och vi är angelägna att få dig med på vårt möte. Anmälan kan göras på mejl maija.parviainen@bredband.net eller 47aner@gmail.com . Du kan också anmäla på telefon 021-24681 (Maija), 0708-337736 (Anita) eller0703-610047 (Mariarosen, […]

Läs mer...Föreläsning 20/2

Gyncancerföreningen Mariarosen anordnaren en föreläsning om  ”Att leva med cancer som patient och närstående”  Föreläsare är Britta Hedefalk, Samtalsterapeut, legitimerad sjuksköterska  Dag: Tisdag den 20 februari  Tid: 18.00 – ca 20.30  Plats: Kyrkbacksgården, V. Kyrkogatan 10-12 i Västerås Britta Hedefalk, har varit med och byggt upp Cancerfondens informations- och stödlinje och arbetat där. Hon har ansvarat för kontakten med […]

Läs mer...Julfesten

Torsdag 30 november samlades 25 medlemmar och anhöriga i Mariarosen på Vallonens mötesplats för årets julavslutning. Vallonens restaurang hade, som vanligt, dukat upp ett innehållsrikt och välsmakande julbord. Vi njöt av maten samtidigt som vi pratade om stort och smått i livet och gladdes att få mötas igen. Det sjöngs julsånger, tack Ann-Britt, Pirjo och […]

Läs mer...Julkransbindning

Lördagen den 25:e var vi 3 stycken från styrelsen som deltog i Julkransbindningen ute i Barkarö. Vi hade gran, idegran och enris till förfogande, men innan vi började binda våra kransar bjöds vi på glögg, pepparkakor med mögelost och skumtomtar. När vi fikat klart visade vår kursledare Ulrika oss hur vi skulle binda kransen, sen […]

Läs mer...Medicinsk Yoga

Torsdag den nionde november träffades 15 medlemmar från Gcf Mariarosen för att prova på medicinsk yoga. Ledare var Maria Guilliams, som började med att berätta om hur man lärs sig andas rätt, varför man ska utöva medicinsk yoga och vad den betyder för vår kropp. Efter det följde ett behagligt pass på en timme och […]

Läs mer...25/11 Julkransbindning

Kom och bind din egna julkrans, det bjuds även på julfika. Tid:14.00. Plats: Barkarö Ekebo. Vi kommer att binda egna kransar till dörr, balkong eller annan lämplig plats se inbjudan

Läs mer...Utflykt till Elsa Anderssons konditori

I strålande höstväder träffades 16 medlemmar för att fika och trivas på anrika Elsas konditori i Norberg. Konditoriet fyller 101 år i år, och totalförstördes vid en anlagd brand 2015, men är nu återuppbyggt med en exteriör  som är en kopia av gamla Elsas. Många av oss njöt av klassikern Tangotårta som serverats sedan början […]

Läs mer...9/11 Medicinsk Yoga

. Dag: Torsdag den 9 november   Tid:18.00 – 19.00 Yoga, efteråt smörgås och dryck   Plats: Funktionsrätt Västmanland, Hörntorpsvägen 4, Ingång 25 Västerås   Varmt välkommen att pröva på Medicinsk yoga, en enkel men kraftfull yogaform som passar alla oavsett fysisk form eller ålder. Yogapositionerna är enkla och kan för att passa alla och det går utmärkt […]

Läs mer...11/10 Elsa Anderssons konditori

Vi samåker till Norberg och tar en titt på det uppbyggda konditoriet. De har samma kakrecept som före branden så vi kan säkert låta oss väl smaka. Datum: onsdag den 11 oktober Tid: 15.00    Plats: Elsa Andersons Konditori Fagerstavägen 1, Norberg http://www.elsaandersonskonditori.se/ Kostnad: Beror på vad du beställer, var och en betalar sitt fika. (kaffe och bakelse kostar 60 kr) […]

Läs mer...Avtackat med blommor…

Styrelsen har skickat blommor till Kerstin Hemström som tack för den här tiden som hon har varit ordförande i GCF Mariarosen. Kerstin tackar så mycket för den fina buketten och önskar föreningen all lycka till i framtiden.

Läs mer...Extra insatt årsmöte

GCF Mariarosen höll ett extra årsmöte tisdagen den 5 september för att välja en ordförande fram till nästa ordinarie årsmöte. Maija Parviainen lovade att leda föreningen under det kommande halvåret, tils en ny ordförande kan väljas vid årsmötet 2018. Efter mötet höll Raija Kolmodin ett uppskattat föredrag om munhälsa och vikten av att sköta sina […]

Läs mer...Zumba på Zizziz Zumbaplace…

Söndagen den 3:e September var vi 8st medlemmar som skakade loss till härlig rytmisk musik på Zizziz Zumba place. Det var ett svettigt men roligt pass som Cicci & Tina höll för oss och som uppskattades av alla. Efter passet pustade vi ut, fikade och hade en trevlig pratstund innan vi skildes åt.

Läs mer...Påminnelse om extra årsmötet!

Mariarosens styrelse och medlemmar är oerhört tacksamma för de fyra år Kerstin Hemström varit ordförande i Mariarosen och fört föreningen framåt. Vi ser också tacksamt på hennes stora engagemang för att uppmärksamma såväl vårdpersonal som politiker på alla de problem och önskningar en gyncancerpatient kan ha. Kerstin har också varit med och sett till att […]

Läs mer...Tack för den här tiden…

Kära medlemmar! Ibland blir livet inte riktigt som man vill och ibland vill man för mycket och denna gång är det tyvärr så att jag känner att jag inte har krafter kvar för att leda Mariarosen framåt. Jag har därför valt att sluta som ordförande i Mariarosen med omedelbar verkan. Mina år som ordförande har […]

Läs mer...Zumba 3/9

Zumba på Zizziz Zumbaplace! Datum: 3 september Tid: 13.30-16.00 (Passet börjar kl.14.00 och är ca 60min, sen fikar vi ) Plats: Zizzis Zumba Place, Enbärsvägen 16, 735 37 Surahammar Cicci kommer att köra ett Zumba Gold pass för oss på ca 60min, ett pass där man rör sig till rytmisk musik och är helt utan […]

Läs mer...Våravslutningen 8/6

Hej alla, I torsdags, 8 juni, hade Mariarosen våravslutning på Sätra Brunn. Vi började besöket i brunnshuset och vi fick dricka vatten ur hälsobrunnen. Vattnet smakade utmärkt och vår guide berättade väldigt mycket om hur gammalt Sätra Brunn är och berättade anekdoter om personer som varit på plats och druckit brunn och om den helande […]

Läs mer...Styrelsemöte i Funktionsrätt.

Handikappföreningarna i Sverige bytte vid riksstämman namn till ”Funktionsrätt Sverige”, i och med detta har handikappföreningen här  i Västmanland också bytt namn till ”Funktionsrätt Västmanland”. Vi är 36 medlemmar och alla typer av funktionsnedsättningar finns med, t.ex. Astma- och Allergiföreningen, ILCO, Bröstcancerföreningen, föreningen för Psykisk Ohälsa och vi i Gcf Mariarosen. Riksorganisationen valde vid stämman Lars Ohly […]

Läs mer...Lokala Cancerrådet– info från mötet den 30/5

Varje möte får varje cancerområde berätta om vad som hänt sedan senaste mötet och från Hudkliniken kom ett skrämmande besked. De har konstaterat melanom hos 107 patienter på den korta tiden av 7 månader. Detta visar hur viktigt det är att skydda sig mot solen på ett bra sätt och inte sitta i direkt solljus. […]

Läs mer...RCC – information från möte 2017-05-23

Mötet började denna gång med att vår nya ordförande presenterades. Han valdes vid förra mötet och han representerar prostatacancer och heter Stig Lindahl och vi fick också en presentation av två nya medlemmar, Emma Skoglund som har en hjärntumör och Ellinore Swing som har haft sköldkörtelcancer. Två utmärkta, nya representanter som kommer att bidra med […]

Läs mer...Medlem i Funktionsrätt Västmanland

Mariarosen blev kontaktade av Handikappföreningen i Västmanland (föreningen byter namn vid årsmötet 3 maj till Funktionsrätt Västmanland) nyligen och Kerstin Hemström var på en information om vad det innebär att vara medlem i denna organisation. Det visar sig att vi har många fördelar av att vara medlemmar, bl.a. har vi större möjlighet att nå alla […]

Läs mer...Träning på Hässlöhuset 6/5

Hej alla medlemmar! Våren är nu här och det är dags att fixa formen inför sommarens alla aktiviteter! Det har tagit litet tid att få tillstånd att vara på Hässlöhuset men nu är allt klart och vi är välkomna att ha en försöksträning med min Personliga Tränare, Maria. Datum: 6 maj 2017 Tid: 10.00-11.30 Plats: […]

Läs mer...Årsmötet 2017

7 mars hade Mariarosen årsmöte i Åkarnas Hus, Hantverksrestaurangen. Det blev tyvärr stort manfall denna gång eftersom en snöstorm precis denna kväll drog fram över Västmanland. Vi genomförde årsmötet ändå och 14 tappra hade lyckats ta sig dit för att rösta fram en styrelse och få litet träning med hjälp av Kerstins personliga tränare, Maria […]

Läs mer...Världscancerdagen 4/2

  4 februari deltog Ulla Samuelsson, Stig och Kerstin Hemström i Världscancerdagen som arrangerades av Nätverket mot cancer. Deltagarna kom från olika cancerföreningar, där fanns politiker och forskare och naturligtvis många cancerläkare och medlemmar från många cancerföreningar förstås. Dagen inleddes med en utfrågning av Hälsoministern Gabriel Wikström som fick svara på frågor om vad regeringen […]

Läs mer...Inget Postgiro längre!

Numera har Mariarosen inget postgiro, så vid inbetalningar används; Bankgiro 5124-0034 Swish nr 123 633 54 26

Läs mer...RCC-information från möte 2016-12-05

RCC – information från möte 2016-12-05 För fösta gången ledde nya chefen på RCC Uppsala/Örebro, Filippa Nyberg, mötet. Filippa är som föregångaren läkare i botten och har arbetat som läkare i 25 år och har en bred kunskap inom alla cancerområden. Filippa är öppen, hon vill ha diskussioner inom gruppen och vid detta möte hade […]

Läs mer...Julfesten 26/11

Årets Julfest hölls även i år på Vallonens servicehus i Skultuna. Vi bjöds på ett dignande julbord med allt man kunde önska och lite därtill. Som vanligt hade alla medlemmar med sig ett eller flera paket till det populära jullotteriet. Vi i styrelsen vill härmed tacka alla våra medlemmar för detta år, hoppas vi ses […]

Läs mer...Bim Åkers föreläsning

Vi var 20 stycken som kom till Kyrkbacksgården i Västerås för att lyssna på Bim Åkers föreläsning om ”Viktiga tankar om mat i livet”. Denna gång hade vi några gäster från Bröstcancer-och Lungcancerföreningarna och en ny medlem. Bim Åkers är en livlig och erfaren föreläsare som efter mer än 20 år som dietist vet vad hon […]

Läs mer...Pub kvällen 25/8

  Det var 12 medlemmar som trotsade det dåliga vädret och kom på pubkvällen som denna gång hölls på Pitchers i Västerås city. Gott öl, goda drinkar, stora hamburgare, goda smårätter och mycket prat och skratt gjorde denna kväll väldigt lyckad! Alla var dessutom slående överens om att Pubkvällen ska bli en årlig uppstart för […]

Läs mer...Hälleskogsbrännan

Vi var 14 medlemmar idag som besökte Hälleskogsbrännan Blev guidad av Christian de Vilde https://www.facebook.com/dewildeoutdoor/?rc=p som berättade om djurlivet, växtligheten hur den återhämtar sig efter branden. Efter bussrundturen besökte vi besökscenter Elden & Skogen https://www.facebook.com/dewildeoutdoor/?rc=p och avslutade med fika.

Läs mer...Våravslutning.

Vid årets våravslutning var vi ett stort och glatt gäng medlemmar som intog mälarbåten Havsörnen för en 3 timmar lång kryssning där vi bjöds på räkfrossa till tonerna av en skönsjungande trubardur. Det blev även en musikquiz där team Mälarsolen vann, kryssningen var ett mycket trevligt avslut på vårterminen. Vi önskar nu alla våra medlemmar en riktigt skön […]

Läs mer...Senaste nytt från RCC-rådet Västmanland

Sedan ett år tillbaka har Helena Ahlbom och jag, Kerstin Hemström, varit på möten med lokala cancerrådet, som patientföreträdare och fått information om vad som pågår i RCC Västmanland. Från och med februari 2016 har cancerföreningarna i Västmanland nu en fast representant i Regionalt Cancercentrum Västmanland. Vid ett möte i februari valdes jag, Kerstin Hemström, […]

Läs mer...GCF Mariarosen på Västerås sjukhus

April månad är som alla vet gyncancermånad och även i år fanns vi där för att upplysa om att vi finns, sälja vår pin, kasse och ge bort Gynsamposten för att få kvinnor att bli mer observanta på dessa svåra cancersjukdomar som drabbar så många kvinnor i Sverige idag.   Ett speciellt tack går till […]

Läs mer...Gcf Mariarosens Årsmöte 2016

Det var 23 medlemmar samlade på Kunskapsskolan i Västerås för Årsmötet. Årsmötet leddes av Stig Hemström som enhälligt valdes av föreningens medlemmar och Helena Ahlbom, sekreterare i föreningen, valdes också enhälligt till sekreterare på årsmötet. I år hade vi inga större förändringar i styrelsen, ekonomin ser fortfarande mycket bra ut och vi beslutade att vi […]

Läs mer...Medlemsträff 24/2

Den 24/2 träffas vi på Kalle på Spången för en trevlig stund tillsammans. Tid: 16.00. Plats: Kalle på Spången, Kungsgatan 2, Västerås. Kostnad: Självkostnad. Anmälan: senast den 23 februari För ytterligare information, anmälan och samåkning kontakta:  Ulla Samuelsson  070-296 45 37 GCF Mariarosen 070-361 00 47 e-post info@gcfmariarosen.se  

Läs mer...julkransbindning

Årets sista medlemsträff blev en oerhört lyckad förmiddag där vi fick skapa vår egen julkrans. Trots att flitens lampa lös bland alla som deltog hann vi fika lite glögg och Lussemuffins.

Läs mer...Årets julfest

Årets julfest blev som vanligt en mycket trevlig tillställning. Vid ankomst hälsades alla välkomna med glögg och pepparkakor, sen intog vi ett gott och välsmakande julbord. När alla var mätta och belåtna var det dags för det alltid lika uppskattade julklappslotteriet, det var ett välfyllt bord med klappar som de lyckliga vinnarna fick plocka sin […]

Läs mer...5:e dec Julkransbindning

Vi kommer att göra dörrkransarna inför advent. Dörrkransarna kommer att ha en stomme av halm som man klär med gran/en/lingonris. Sedan dekorerar man kransen med band/kanelstänger/hjärtan etc. Plats: Kunskapsskolan, Ångkraftvägen 1, Västerås. Tid: 10.00. Kostnad: 300 kr/medlem. Anmälan: Senast 30 november se information nedan. INBJUDAN  Vägbeskrivning

Läs mer...Uppskattat teater besök.

  Torsdagen den 29 oktober besökte 13 medlemmar i Mariarosen Teater Västmanland och såg den specialskrivna pjäsen ”Ja visst ska du leva”. Teater Västmanland fyller i år 100 år och de firas bl.a. med denna specialskrivna pjäs som innehåller mycket Västerås-historia, massor av bilder men också fantastiska intervjuer med 4 100-åringar som berättade om sina liv. […]

Läs mer...29 oktober – Teaterbesök.

Teatern ”Ja visst ska du leva”  ska vi se den 29/10. Vill du komma med får du skynda dig att anmäla dig till Ulla Samuelsson, vi har bara ett fåtal biljetter kvar! Plats: Teater Västmanlands lilla scen Tid: 19.00. Kostnad: 100 kr/medlem, icke medlem 150 kr. Pjäsen heter    ”Ja visst ska du leva”. Anmälan: Senast […]

Läs mer...Spontanfika på Kalle på Spången

Det ösregnade och kändes verkligen som om hösten hade kommit när vi, 10 st. glada medlemmar, samlades på cafet ”Kalle på Spången” i centrala Västerås. Vi fick nästan ett helt rum för oss själva och det var nog bra för vi blev högljudda och skrattade högt och glatt och det kändes riktigt bra att börja […]

Läs mer...Fikaträff 22/9 på ”Kalle på spången”.

Tisdagen den 22:a september kl.16.00 träffas vi på Café ”Kalle på spången” och fikar tillsamman. Varmt välkommen önskar vi i styrelsen.

Läs mer...Pubaftonen 21/8

Det blev en väldigt trevlig kväll på Bishop Arms där vi träffades för kvällens pubafton. Vi var 7 st medlemmar som åt och drack gott medan vi pratade bort ett par timmar i den mysiga pub miljön. Nu ser vi fram emot nästa träff som är den 22/9, då vi träffas på Café ”Kalle på […]

Läs mer...PUB-kväll den 21 augusti på Bishops Arms.

Nu startar vi upp en ny, och förhoppningsvis, trevlig höst med vår förening och närmast på programmet står en PUB-kväll på Bishops Arms i Västerås den 21 augusti. Vi träffas kl. 18.00 på puben, den ligger på Stora Torget i Västerås i samma hus som Stadshotellet, och var och en betalar för sin öl eller […]

Läs mer...Sommaravslutningen på Björnön.

Avslutningen på Björnön blev en trevlig eftermiddag med massor av glada skratt! Pga det dåliga vädret kunde vi inte genomföra vår tipspromenad, utan det blev en tipstävling inomhus  som vanns av Anita Erikson. Inte heller grillen ville inte vara med denna regniga dag, så det blev stekt korv med bröd och som efterrätt  Erikas goda blåbärsmuffins till […]

Läs mer...Medlemsbrev

Kära medlemmar!   Tiden går fort ibland och nu nalkas den ljuva sommartiden med stormsteg. Vi i styrelsen hoppas att ni haft en skön vår och att ni tyckt om våra aktiviteter. Ni får gärna komma med tips inför höstens träffar, vi vill att alla ska vara delaktiga i det vi gör.   Teaterbesöket i […]

Läs mer...Våravslutning 30/5

Tiden går fort och nu är det snart dags för våravslutning på Björnön, i Vinterviken, där vår Erika Lundgren har sitt sommarparadis, lördagen den 30 maj!    Vi börjar kl. 13.00 med en tipspromenad, vi spelar kubb, kanske litet pilkastning och umgås. Vi får hoppas på att vädrets makter är med oss!    Vi grillar korv, […]

Läs mer...Lasarettet 15:e & 16:e april

Den 15:e och 16:e april stod vi i entren på lasarettet, vi besökte även dagvårdsavdelningen och pratade med de patienter som var inne för behandling. Vi sålde våra pins och fina tygkassar och fick möjligheten att prata med såväl patienter som sjukhuspersonal. Vi vill rikta ett stort tack till våra medlemmar som ställde upp under dessa 2 […]

Läs mer...GCF Mariarosen hörs i P4 Västmanland

Den 1:a april var GCF Mariarosens ordförande Kerstin Hemström med i P4 Västmanland och pratade om vikten av att gå på sina cellprovskontroller, men också att få unga tjejer att vaccinera sig mot HPV-virus, som kan leda till livmoderhalscancer. Missade du inslaget? Då kan du lyssna på det via länken.   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6131618   Fotot lånat av P4 […]

Läs mer...Lasarettet den 15 & 16/4

Den 15:e och 16:e april mellan kl.10-16 kommer vi i GCF Mariarosens styrelse att finnas i entren på Västerås centrallasarett. Välkommen förbi oss för en pratstund eller för att stödja oss genom att köpa vår pin eller fina väska!

Läs mer...Skultuna Messingsbruk

Den 25 mars samlades 20 st från Gcf Mariarosen på Skultuna Messingsbruk för att få en föreläsning om brukets historia. Föreläsare var vår medlem Anita Erikson som i många år arbetat på bruket. Karl IX beslutade 11 februari 1607 att ett mässingsbruk skulle startas i Skultuna och 1611 kom bruket igång. Den första ljuskronan som […]

Läs mer...25/3 Mässingsbruket

25 mars – Föreläsning om Skultuna Messingsbruk.  Plats: Messingsbruket Skultuna. Tid: 15.30-17.30. Vår medlem Anita Erikson som i många år arbetat på bruket, ger oss en föreläsning om brukets historia. Förtäring: Räksmörgås + kaffe/thé kostar 69 kr. Meddela om du vill ha räksmörgås och kaffe i samband med anmälan senast den 19 mars Anmälan och […]

Läs mer...Årsmötet 3/3

3 mars samlades 26 st från Gcf Mariarosen till årsmöte som denna gång hölls på Hantverksrestaurangen i Åkarnas Hus. Efter årsmötet föreläste gynonkolog Lars Henning om stress och ångest i samband med cellgiftsbehandlingar och Kerstin Hemström berättade litet om det arbete som Helena Ahlbom och hon lägger ner på Regionalt Cancercentrum (RCC) i vår region. […]

Läs mer...Årsmöte 3/3

 Plats: Hantverksrestaurangen, Åkarnas hus Västerås. Tid: 18.00-ca 21.00. Vi börjar med årsmötesförhandlingar. Vi har bjudit in Lars Henning som jobbar som gynonkolog på Västerås sjukhus. Han kommer att föreläsa om ”Stress och ångest i samband med cellgiftsbehandlingar” Därefter kommer Helena Ahlbom och Kerstin Hemström berätta om sitt arbete i Regionalt Cancercentrum. Förtäring: Kaffe/thé och smörgås. Anmälan: senast den […]

Läs mer...Besök på teater västmanland

11 februari samlades 13 st från Gcf Mariarosen för att gå på Soppteater på Västmanlands Teater. Pjäsen vi valde var ”Den Effektiva Kvinnan” och det var hon verkligen. De flesta av oss skrattade gott och samtidigt njöt vi av en god tomatsoppa med bröd, kaffe och kaka. Bild lånad från Teater Västmanland  

Läs mer...Soppteater 11:e februari

Den 11:e februari ska vi gå på soppteater på Västmanlandsteater. Vi samlas kl.11.15 inne i foajen, soppan serveras från kl.11.30. Biljetten kostar 100 kr och ska tillsammans med anmälan betalas in senast 6 februari. Vi har bara 9 biljetter kvar så först till kvarn! Anmälan gör du på  ulla24@telia.com och betalningen till Plusgiro 24 48 46-2 Här kan du […]

Läs mer...Nytt år och nya medlemsträffar!

Hej alla medlemmar och ett riktigt Gott Nytt År! Ett nytt år, nya utmaningar men även mycket glädje och gemenskap, det är vad vi satsar på för 2015. Styrelsens första möte i januari kommer att handlar om vårens programpunkter, vårt årsmöte där vi ska välja in nya medlemmar i styrelsen och planera för gyncancermånaden april […]

Läs mer...Julavslutningen

Årets julfest hölls på restaurangen Åkarnas hus. Det bjöds på varm glögg vid ankomsten och sen intog vi ett litet men välsmakande julbord. När alla var mätta och belåtna blev det lite trevlig allsång och kluriga gåtor. Vice ordförande Janitas son Jonathan som var med gick runt och bjöd alla på godis. Under kvällen såldes lotter till […]

Läs mer...Besök på KRLSG2

      Den 25/11 besökte vi i GCF Mariarosen KRLSG2 som är 2 museer under samma tak, nämligen Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Det var ett s.k. lunchprogram, så först fick vi lyssna på en 30 min lång föreläsning av Ola Skogäng, som är tecknare och skräckserieskapare. Han berättade på ett väldigt humoristiskt […]

Läs mer...Föreläsningskväll på finska

  Den 24 november anordnade GCF Mariarosen i samarbete med Mälarhemmet i Västerås en föreläsningskväll på finska. Temat var ”Klimakteriet, hormoner och cancer. Föreläsare var Kaj Wedenberg, överläkare vid kvinnokliniken i Västerås. Efter föreläsning informerade Ulla Samuelsson om GCF Mariarosens och NYCK:s verksamhet.

Läs mer...Må Bra- dagen med Margareta Wärja

Söndagen den 26 oktober samlades 15 medlemmar i vår förening till en Må Bra-dag på Kyrkbacksgården i Västerås. Margareta Wärja, föreläste om sin verksamhet som psykoterapeut där hon  arbetar med ljud och bild för att få gyncancerpatienter att på ett annat sätt kunna hantera sin cancersjukdom, både före, under och efter behandling. Margareta gav oss […]

Läs mer...Västerås konstmuseum 25/11

Den 25 november kommer vi att besöka Konstmuseet i Västerås. Det är ett lunchprogram där vi kommer att få lyssna till Ola Skogäng, tecknare och skräckserieskapare. Han kommer att prata om Ockulta platser. http://vasteraskonstmuseum.se/program/kalender/tisdagslunch-det-okanda-ola-skogang-tecknare-och-skrackserieskapare/ I programmet  ingår lunch och efter lunchen kan vi promenera runt på museet och se de utställningar som finns just då. Var och en […]

Läs mer...Må bra dag 26/10

Kom ihåg att anmäla er till vår Må bra dag som hålls den 26/10 på Kyrkbacksgården! Vi har bjudit in Margareta Wärja  som kommer att ha en inspirerande dag med oss, där hon använder både musik och tecknande i sitt program som gör att människor kan se litet annorlunda på sin sjukdom. https://www.gcfmariarosen.se/wp-content/uploads/2013/04/Inbjudan-Må-Bra-dag-Final.pdf     […]

Läs mer...Globeathon 2014

Årets upplaga av Globeathon hölls även i år i Kungsträdgården, Stockholm. Det fanns många intressanta föreläsningar som man kunde lyssna på. Trots att vädergudarna var med oss så var det lite folktomt den här vackra höstdagen. Men vi i GCF Mariarosen & NYCK Västerås var vid gott mod och lyckades dela ut en hel del Gynsamposten […]

Läs mer...Globeathon 21/9 i Kungsträdgården

Promenera med oss i Kungsan – var delaktig i den globala manifestationen för ökad medvetenhet om gynekologisk cancer. https://www.facebook.com/events/752043918195689/      

Läs mer...Mariarosen på Facebook

Nu har Mariarosen även en egen sida inne på Facebook. Gå gärna in och ”Gilla” vår sida och dela den så att fler hittar till oss.         https://www.facebook.com/pages/Mariarosen/325246997625027?ref_type=Book                                      

Läs mer...Glad Sommar!

Vi i Mariarosens styrelse vill önska alla våra medlemmar en riktigt härlig sommar!  

Läs mer...Vårruset

Vårruset 2014 bjöd på strålande solsken och härlig sommar värme! Vi var 10 st medlemmar som deltog i denna underbara tjejfest. Efter den härliga promenaden som tog ca 50 min avnjöt vi god mat från picknickassarna. Det blev en väldigt trevlig kväll i hälsans tecken.  

Läs mer...GCF Mariarosen våravslutning & jubileumsfest.

Gcf Mariarosen fyllde 10 år den 2 mars och det tyckte vi skulle firas med en riktig fest! Därför anordnades årets våravslutning med tillhörande jubileumsfest den 16 maj på Djäkneberget i Västerås. Kvällen började med en guidad tur på Djäkneberget med en väldigt kunnig guide, vi fick ta del av mycket lokal historia där uppe på berget. Efter den guidade turen blev […]

Läs mer...Västerås Sjukhus 9-10 april

GCF Mariarosen stod på Västerås Sjukhus 9-10 april. Denna gång blev det en riktig succé då vi fått hjälp med att marknadsföra oss via P4 Västmanland och Västerås Tidning. Vi fick ge ut mycket material, tidningar, vi sålde många pins och vår nya, fina kasse.  Det var verkligen roligt att så många kom fram och pratade med oss och […]

Läs mer...NYCK träff planerad.

Söndagen den 6/4 är en ny NYCK träff planerad. Vi träffas som vanligt utanför stora Punkt entren kl.12, för att sen gemensamt gå till något trevligt cafe för en fika/lunch. Varmt välkommen med!  

Läs mer...Radiointervju gjord i P4 Västmanland.

Vi i Mariarosen anser att gyncancerpatienter ska ha rätt till en kontaktsjuksköterska. Vår ordförande Kerstin Hemström samt Helena Ahlbom som är föreningens sekreterare men också med i NYCK gruppen, blev intervjuade av Radio Västmanland angående detta. Missade ni intervjun som gick i fredags kan ni lyssna på den via den här länken ; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5805624 Här kan ni även lyssna på […]

Läs mer...Besök vid Åkesta Observatorium

 Den 18 mars besökte 14 medlemmar Åkesta Observatorium utanför Skultuna. Det var en ganska kall kväll men så fort vi kom in i lillstugan kom värmen för där möttes vi av två jätteduktiga guider som försökte sätta oss in i rymdens oändliga värld. Vi fick, via en dator se stjärnor som dog för ca 15 miljoner […]

Läs mer...Studiebesök på Åkesta observatorium

Den 18 mars  gör vi ett studiebesök på Åkesta observatorium. Tid: kl 19.30-21.00. Förtäring: kaffe och smörgås kl 19.30. Anmälan senast den 10 mars till Ulla på  ulla24@telia.com OBS! många trappor att gå i och ej tillgång till toalett.

Läs mer...Gå för livet – tillsammans mot cancern

Det blev en lyckad välgörenhetspromenad! Solen sken och det var många som deltog på den 1,6km långa promenaden genom Västerås city. VLT var på plats och förevigade allt med en artikel; http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2358351-de-gick-for-livet-mot-cancern Sammanlagt fick de in 11 200kr, men sms:en fortsätter att strömma in. Efteråt var vi lite frusna, så då var det extra skönt att […]

Läs mer...Välgörenhetspromenad

Vi börjar det nya året med att delta på välgörenhetspromenaden ”Gå för livet-tillsammans mot cancer” där de insamlade pengarna går oavkortat till Cancerfonden. Vi träffas utanför stadshuset strax före kl.14 och går i samlad trupp den utstakade banan som är knappt 2km lång. Efter promenaden tar vi oss till något mysigt Cafe för en fika.  Varmt välkommen!       […]

Läs mer...Julfesten

    Lördagen den 7 december hade Arosgubben och Gcf Mariarosen en gemensam julfest på restaurang Primören. De var ca 90 personer som deltog och åt av ett stort och mycket välsmakande julbord. Kvällens underhållningen var diktläsning av Sven Torstensson från Arosgubben och Kerstin Hemström från Gcf Mariarosen samt vacker julsång av julgruppen ”Västerås Show Chorus”. Det […]

Läs mer...Tillsammans mot cancer!

Måndagen den 28:e oktober hölls cancergalan ”Tillsammans mot cancer” på Cirkus i Stockholm. En insamlingsgala för att stödja cancerfondens forskning i kampen om att kunna utrota cancern. Galan direktsändes i kanal 7 och lyckades dra in hela 63,5 miljoner kronor till cancerforskningen! På plats att få se galan live var vi några stycken från NYCK […]

Läs mer...SPA dag

Lördagen den 26:e oktober körde vi en favorit i repris och hade en härlig SPA dag på Apalby friskvårdscenter. Under ett par timmar hade vi  hela relaxavdelningen för oss själva. Vi började med ett pass vattenQigong, efteråt var man härligt avslappnad. Sen fikade vi medhavda baguetter med skagenröra, drack kaffe/te/juice,  badade bastu och bubblade. Det blev en skön och avkopplande eftermiddag.

Läs mer...Höstutflykt till ”Jag & Du” i Onsjö, Fagersta.

Den 8 oktober besökte GCF Mariarosen  Jag & Du  i Onsjö, Fagersta. Kerstin Rennel visade stickade och sydda barnkläder i 40-50 tals stil som hon tillverkat i miljövänligt tyg och garn. Vi bjöds på fika med mycket smått och gott. På hemvägen besökte vi Västanfors Hembygdsgård och Kerstin visade oss runt i de gamla stugorna. Det […]

Läs mer...Globeathon 2013

För första gången någonsin deltog Sverige i den världsomfattande manifestationen Globeathon. Tillsammans med 80 länder runt om i världen genomfördes detta för en nollvision mot gynekologisk cancer. På plats från GCF Mariarosen och NYCK Västerås fanns Ulla Samuelsson, Kerstin Hemström, Stig Hemström, Janita Strutz och Erika Lundgren. Från kl.07.00 fram till kl.21.00 befann vi oss […]

Läs mer...Globeathon i Stockholm

Håll marschen igång! Promenera med oss i Kungsan – var delaktig i den globala manifestationen för ökad medvetenhet om gynekologisk cancer! Uppdaterat program med föreläsare och artister Program Globeathon Kungsan 29 sept 2013 2 Vill du veta mer om Globeathon? Klicka på nedanstående länk. http://globeathon.com

Läs mer...Glad Sommar!

Önskar vi alla våra medlemmar. Vi ses igen i höst med nya roliga träffar! Hälsningar GCF Mariarosens styrelse & NYCK Västerås.  

Läs mer...NYCK Sommaravslutning 7:e juni

NYCK Västerås träffades fredagen den 7:e juni för en egen liten sommar avslutning. Vi besökte den nyöppnade restaurangen Bar & Grill nere vid hamnen, där vi under strålande solsken intog god mat & dryck. Det var som alltid en väldigt trevlig träff!

Läs mer...Vårruset 22:a maj

I år fick vi ihop 2 lag med 6 medlemmar i varje som deltog i Vårruset. Även denna dag hade vi tur med vädret. Det bjöds på solsken både under den 1 timmes långa promenaden och när vi sen efteråt kalasade på allt gott som de båda picknic kassarna innehöll.

Läs mer...Våravslutning på Björnön 19:e maj.

Det blev en härlig våravslutning ute på Björnön tillsammans med 20 st av våra medlemmar. Först gick alla på tipspromenad, sen grillades det korv och marshmallovs. När alla var mätta och belåtna spelades det kubb. Vädergudarna var med oss och det utlovade regnet hölls sig undan tills vi alla hunnit hem. Vi önskar härmed alla våra medlemmar […]

Läs mer...Föreläsning 23 April

Gynsam och Gyncancerföreningen GCF Mariarosen Västerås bjuder in till öppen föreläsning Tisdagen 23 april

Läs mer...Lasarettet 8-9:e april.

Den 8-9:e april stod vi i entrén på lasarettet och informerade om vår förening, delade ut broschyrer, sålde vår fina pin och pratade med många trevliga människor som stannade till vid vårt bord.

Läs mer...Årsmötet

GCF Marirosens årsmöte den 11 mars i Hubbostugan.

Läs mer...Lindedance 24 februari

Gyncancerföreningen Mariarosen tillsammans med NYCK – Nätverket för Yngre Cancerdiagnostiserade Kvinnor Västerås samlades söndagen den 24 februari

Läs mer...