Skultuna Messingsbruk

2015-03-29

Den 25 mars samlades 20 st från Gcf Mariarosen på Skultuna Messingsbruk för att få en föreläsning om brukets historia. Föreläsare var vår medlem Anita Erikson som i många år arbetat på bruket.

Karl IX beslutade 11 februari 1607 att ett mässingsbruk skulle startas i Skultuna och 1611 kom bruket igång. Den första ljuskronan som tillverkades på bruket 1619 finns idag i Vårfrukyrkan i Enköping och 1633 fick Skultuna kyrka också en ljuskrona. 1671 brann bruket ner och efter återuppbyggnaden började brukets storhetstid, men 1704 började det bli problem igen. Den stora arrendatorn på bruket hette Carl Adlerwald och han var en ovanlig chef, han värnade mycket om sin personal och allt fungerade bra men 1780 kom nästa stora brand och hela bruket brann åter ner. År 1800 fick Messingsbruket den tillverkning det har idag men olyckorna var inte slut än, 1818 tog vårfloden hela bruket med sig men det byggdes återigen upp men ytterligare en brand tog bruket och det var år 1913 men det restaurerades och idag är Skultuna Messingsbruk fortfarande det äldsta i drift i Sverige och det fungerar nu utmärkt och firar i år 408 år.

Efter föreläsningen åt de allra flesta deltagarna den ”världsberömda räkmackan” i kafféet och den intogs tillsammans med thé eller kaffe.

Det blev en lyckad dag, snålblåsten ven utanför Messingsbruket men vi vände alla hem med nya kunskaper om bruket och hanteringen och många besökte även butiken och köpte minnessaker från en fin dag i Skultuna. Anita avtackades förstås med en Mariaros och en stor kram.

Text Kerstin Hemström

Bilder: Kerstin och Stig Hemström